De Olympische Zomerspelen zullen van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 worden gehouden in Londen . De atleten moeten zich kwalificeren voor deelnemen aan deze Spelen. De prestatienormen waaraan een sporter moet voldoen om zich te kwalificeren  zijn opgesteld door de internationale bonden en het Internationaal Olympisch Comité. Het is bij elke sport onderling afgesproken langs welke weg de sporters zich moeten kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zo ook bij judo”, zegt Geert Slot, woordvoerder van NOC/NSF..  Bij judo plaatsen de sporters zich voor de Spelen als ze genoeg punten hebben verzameld in de wereldbekerwedstrijden van de afgelopen twee jaar. De Nederlandse judoka’s Guillaume Elmont, Henk Grol en Elisabeth Willeboordse ze zich al hebben geplaatst voor de Londense Spelen via het Olympisch kwalificatie traject. “Dat traject is twee jaar geleden van start gegaan en eindigt met het EK”, zegt Wouter Koeman van de Nederlandse Judo Bond (NJB).

Na het EK  in het Russische Chelyabinsk is een einde gekomen aan het Olympisch-kwalificatie-traject. Nu zijn alle Nederlandse deelnemers bekend.

Er zijn 9 Nederlandse Judoka’s die in Londen deel zullen gaan nemen aan de Olympische Spelen.  De mannen en vrouwen komen elk uit in zeven gewichtsklassen. Er zijn dus veertien gouden medailles te verdelen. De wedstrijden, tot en met de kwartfinales, vinden dagelijks plaats van 10:30 tot 13:30 uur . De halve finales, herkansingen en de finales vinden plaats van 15:00 tot 17:30 uur .

De namen van de 4 Nederlandse vrouwen en 5 Nederlandse mannen die ons land zullen gaan vertegenwoordigen in Londen zijn:

DAMES:

t/m 48 kg :  Birgit Ente   

 

 

 

 

 

Een 23 jaar oude Judoka Ze won meerdere medailles op enkele Nederlands en wereldkampioenschappen, met als hoogste klassering een zilveren medaille op een WK in 2012

t/m tm 63 kg : Elisabeth Willeboordse   

 

 

 

 

 

14 september 1978 geboren in Middelburg.

Zij traint bij Budokan Rotterdam.Toen ze 9 jaar was begon ze met Judo en als ze 14 jaar is wordt ze voor het eerst Nederlands kampioen (-18 jaar). Willeboordse werd in 2005 uitgeroepen tot Rotterdams Sportvrouw van het jaar.Zij maakte haar Olympisch debuut op de Olympische Zomerspelen van 2008 in Peking, waar ze op 12 augustus een bronzen medaille haalde. Ze heeft al vele Europese en wereld titels behaald.

t/m 70 kg  : Edith Bosch   

 

 

 

 

 

Geboren in Den Helder, op 31 mei 1980 .

Zij traint bij Budokan Rotterdam.Bosch groeide op in Den   Helder en wilde als kind ballerina worden. Op haar zevende  begon ze met judo. Ze nam al driemaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij twee medailles. Haar olympisch debuut maakte ze op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Hierbij eindigde ze op een gedeelte zevende plaats

In 2005 nomineerde het NOC*NSF haar voor de titel Sportvrouw van 2005. In 2005 werd zij mede dankzij bovenstaande prestaties door de Europese Judo Unie uitgeroepen tot Europees Judoka van het jaar. Diezelfde bond riep haar coach Chris de Korte uit tot Europa’s beste vrouwencoach van 2005.Op de Olympische Zomerspelen van 2008 in Peking werd zij derde.

In 2012 werd Bosch voor de vierde maal Europees Kampioen.

Bosch is tevens in het bezit van een HEAO-diploma commerciële economie.

t/m 78 kg:  Marhinde Verkerk

 

 

 

 

Geboren in Rotterdam op 21 november 1985.

Hierin werd ze op 29 augustus 2009 wereldkampioene, nadat ze in 2007 en 2008 al Nederlands kampioene werd en in 2006 Europees kampioene onder 23 jaar.

Verkerk is buiten de judomat een studente interieurarchitectuur.

HEREN:

t/m 60 kg : Jeroen Mooren

Jeroen Mooren

 

 

 

 

 

Geboren in Nijmegen op 30 juli 1985.

Op 4-jarige leeftijd begint hij met Judo.Bij zijn internationale debuut. Op de EK 2010 in Wenen, veroverde Mooren de bronzen medaille in de klasse tot 60 kilogram. Op de WK judo 2010 in Tokio eindigde hij als gedeeld zeventiende in de klasse tot 60 kilogram. Tijdens de Europese kampioenschappen judo 2011 in Istanboel eindigde Mooren op de negende plaats in de klasse tot 60 kilogram.

t/m 73 kg  : Dex Elmont

 

 

 

 

 

Geboren in  Rotterdam op 10 januari 1984

Dex Elmont (Rotterdam, 10 januari 1984) is een Nederlands judoka. Hij is de jongere broer van judoka Guillaume Elmont en de zoon van Surinaams judoka Ricardo Elmont. Net als zijn broer is Dex een pupil van coach Cor van der Geest van de KenAmJu-school uit Haarlem.

Elmont deed mee aan de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking, waar hij in de tweede ronde werd uitgeschakeld door Taylor Takata.

t/m 81 kg :  Guillaume Elmont

 

 

 

 

Geboren in Rotterdam op 10 augustus 1981.

In het dagelijks leven is Elmont kapitein bij de Koninklijke Luchtmacht en maakt hij deel uit van de Defensie Topsport Selectie. Het grootste succes uit zijn loopbaan tot dusverre behaalde op 9 september 2005, toen hij in Caïro wereldkampioen werd in de klasse tot 81 kilo. Daarmee was Elmont de derde Nederlander (na Anton Geesink en Wim Ruska), die de gouden medaille won bij de mannen. Elmont is een pupil van coach Cor van der Geest van de KenAmJu-school uit Haarlem. Zijn vader Ricardo is oud-judoka en nam namens Suriname deel aan de Olympische Zomerspelen 1976 in Montréal. Zelf maakte Elmont zijn olympisch debuut bij de Spelen van Athene, waar hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Op de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking verloor hij in de wedstrijd om de bronzen medaille, waardoor hij vijfde werd.

t/m 100 kg  : Henk Grol

 

 

 

 

 

Geboren in Veendam op 14 april 1985

Op 5-jarige leeftijd begint hij met Judo bij JV Veendam. Grol is ook een goede voetballer en speelt in de jeugd van Veendam 1894. Hij kiest ervoor door te gaan met Judo en als hij 12 jaar is, gaat hij bij Judo Groningen trainen. Op 17-jarige leeftijd maakt hij de overstap naar Kenamju in Haarlem. plaatste hij zich voor de Olympische Spelen van Peking in  2008. Daar behaalde hij de halve finale, waarin hij werd uitgeschakeld.

“Amsterdam was aan het rennen voor trip naar Londen deze zomer. Ik ben er vast bij!”

t/m 100+ kg  : Luuk Verbij

 

 

 

 

 

Luuk Verbij wordt op 2 Augustus 1986 geboren.

Hij traint bij Budoschool Arashi in Alphen aan de Rijn. Sinds 2007 komt hij uit in de gewichtsklasse boven de 100 kg. Een jaar later breekt hij definitief door als hij Nederlands kampioen wordt. ” EK judo was niet wat ik ervan verwacht had, niet kunnen laten zien wat ik kon. Verwerken, ervan leren, verbeteren, en op naar Londen!”

Bij KoWaRo feliciteren we hen met hun deelname aan de spelen en wensen we ze het heel veel succes tn Londen! We volgen onze sporters op Twitter en houden je op de hoogte.

Judo schema in Londen.

London Olympics official website

Programma Olympische Spelen 2012 Londen – volledig overzicht

Als je er zelf bij wil zijn: kaartverkoop

Beste Belgische inzending: Jan Dufour

bronnen : wikipedia

www.mercuryu.com

Eén reactie Volgende »

  1. judokowaro schreef:

    Vanaf vandaag is er nog 80 dagen tot de Olympische Spelen in London!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s