Judo is een Olympische sport die van oorsprong uit Japan komt. Het gaat over het aanleren van zelfverdediging vaardigheden in aanvulling op een sportieve ontwikkeling. Judo is zeker een vechtsport maar meer als dat alleen. Je leert hoe je een aanvaller op de grond kunt werpen en hem daar vast te houden. Het belangrijkste bij een Judo gevecht is dat jij ervoor verantwoordelijk bent dat jou partner niets overkomt!

De kern van Judo is respect voor elkaar hebben; daarom zijn Judoka’s altijd heel beleefd tegen elkaar. Ze beginnen en eindigen het gevecht zelfs met een buiging als groet. Judo is dan ook Japans voor “zachte weg”. Dat Judo uit Japan komt kan je al merken aan de Japanse woorden die worden gebruikt tijdens de training. Met de begeleiding van een ervaren trainer leer je de worpen en grepen al snel op een goede manier aan. Je doet dat natuurlijk altijd met z’n tweeën; dat maakt Judo ook nog een hele sociale sport.

Je begint met het leren vallen (en valbreken) zonder verkeerd te komen. Judo oefen je in een Dojo (bij ons in Stadskanaal in de Spont) met dikke matten zodat je je toch al niet snel zou bezeren bij een val. Judo is een van de veiligste sporten.
Na verloop van tijd ga je je steeds zekerder van jezelf voelen en ga je moeilijkere worpen leren.
Je doet het altijd samen en er is altijd hulp voor iemand die even iets niet snapt. Je raakt nooit uitgeleerd en ook de leraar zelf leert nog steeds bij. KoWaRo biedt trainingen van een hoge kwaliteit aangepast op elk niveau.
Hoeveel een Judoka al weet en kan zie je aan de kleur van de band of de slip (een gekleurd stuk van de band). Tijdens examens kan je een band (of slip) verdienen. Jou leraar kijkt dan hoever je al bent gekomen. Examens zijn natuurlijk streng maar bij KoWaRo zorgt de leraar ervoor dat het altijd leuk is. Het is eigenlijk het hoogtepunt van een trainingsperiode. Je mag trots zijn op je behaalde slip of band, je hebt hem echt verdiend!

Judo is zeker niet alleen voor jongens, ook de meiden zijn welkom en doen helemaal mee. Bij KoWaRo hebben we meisjes en jongens die het heel goed doen tijdens wedstrijden. Er zijn best vaak Judo wedstrijden en de trainer zal je vragen of jij mee wilt gaan als je daaraan toe bent. Niets moet, maar het mag wel als je dat leuk vind, ook jij kan de volgende wereldkampioen zijn!

Waar is Judo nu allemaal goed voor?
– Zelfvertrouwen
– Je conditie
– Goed met elkaar omgaan (samenwerken en respect)
– Voor jezelf leren opkomen
– Goed leren bewegen
– Discipline
Je maakt er vrienden
– Leuke wedstrijd ervaringen

Waarom zit niet iedereen op Judo? Wij weten het ook niet. Het is eigenlijk goed voor iedereen. Kom jij er in elk geval bij? Het is niet makkelijk maar wel heel erg leuk. Bij KoWaRo is er een gezellige sfeer en we doen ook mee aan leuke dingen naast het Judo. Kom eens langs bij KoWaRo op een training op donderdag of vrijdag (vanaf 5 uur) in de Spont te Stadskanaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s