Judo Termen

JAPANS NEDERLANDS
REI  

 

Buigen, dit wordt voor aanvang van de wedstrijd gezegd, om de judoka’s naar elkaar te laten groeten
HAJIME

 

 

Begin, dit wordt gezegd bij het begin van een wedstrijd, en na een MATE situatie als de wedstrijd wordt hervat.
MATE

 

Stop, wordt gezegd als de wedstrijd tijdelijk wordt onderbroken
SORE-MADE

 

 

Einde wedstrijd, wordt gezegd als de tijd om is, of nadat er een IPPON gescoord is
KOKA

 

Kleine score, 3 punten
YUKO

 

Klein voordeel, 5 punten
WAZA-ARI

 

Half punt, 7 punten
WAZA-ARI-AWASETE-IPPON

 

 

Dit wordt gezegd als je voor de tweede keer een WAZA-ARI hebt gescoord. Normaal worden scores in het judo niet bij elkaar opgeteld, behalve bij twee keer een WAZA-ARI, dan wordt de score automatisch een IPPON. (wordt gevolgd door SORE-MADE)
IPPON

 

Vol punt, 10 punten (wordt gevolgd door SORE-MADE)
SHIDO Straf na lichte overtreding, Bij de eerste SHIDO krijgt je tegenstander een KOKA, bij de tweede SHIDO wordt de eerdere KOKA omgezet in een YUKO, bij de derde SHIDO wordt de eerdere YUKO omgezet in een WAZA-ARI, tenslotte als je voor de vierde keer een lichte overtreding begaat krijg je HANSOKU-MAKE en verlies je de wedstrijd doordat de tegenstander IPPON krijgt. In deze situatie spreken we van een opbouwende HANSOKU-MAKE en mag je wel verder aan het toernooi deelnemen.

 

HANSOKU-MAKE Straf na een zware overtreding, Je verliest de wedstrijd doordat je tegenstander IPPON krijgt, ook wordt je voor verdere deelname van het toernooi uitgesloten, tenzij het een opbouwende HANSOKU-MAKE betreft zoals beschreven in het stukje SHIDO.

 

OSEAKOMI Houdgreep, wordt gezegd wanneer je een controletechniek maakt op de grond waarbij je tegenstander op z’n rug ligt en je controle hebt met je buik of met je zij. Bij een houdgreep van 25 seconden scoort de betreffende judoka IPPON, bij een houdgreep van 20 seconden of langer, maar minder dan 25 seconden scoort de betreffende judoka een WAZA-ARI, bij een houdgreep van 15 seconden of langer, maar minder dan 20 seconden scoort de betreffende judoka een YUKO, bij een houdgreep van 10 seconden of langer, maar minder dan 15 seconden scoort de betreffende judoka een KOKA, tenslotte bij een houdgreep van minder dan 10 seconden scoort de betreffende judoka niets,
TOKETA Houdgreep verbroken, dit wordt gezegd als je tegenstander uit de houdgreep weet te ontsnappen, of dat hij een been weet in te klemmen.
JAPANS NEDERLANDS
SONO-MAMA Stil blijven liggen, dit komt voor in het grondgevecht waarbij de verdedigende judoka, een blessure oploopt of eventueel een straf krijgt, hierbij wordt de wedstrijd- en houdgreeptijd stopgezet zodat de betreffende judoka zijn straf in ontvangst neemt of dat de arts (of EHBO) op de mat wordt geroepen. later worden de judoka’s in dezelfde positie teruggelegd zodat de wedstrijd weer hervat kan worden. Dit is allemaal bedoeld om te voorkomen dat de aanvallende judoka zijn voordeelpositie kwijtraakt.

 

YOSHI Hervat gevecht, dit volgt alleen na een SONO-MAMA situatie. Nadat de judoka’s eventueel weer in de oorspronkelijke posities terug worden gelegd. De wedstrijd- en houdgreeptijd worden hervat (dus niet teruggezet op nul).

 

HANTEI Beslissing van de winnaar, dit wordt gezegd als de judoka’s gelijk zijn geëindigd, en de scheidsrechters moeten beslissen wie zij de beter vonden. Dit wordt met witte en rode (soms blauwe) vlaggen kenbaar gemaakt. Een beslissing wordt als volgt beoordeeld (bij gelijke stand): het belangrijkste zijn de KINSA’S, vervolgens als dat gelijk is wordt er gekeken naar de aanvallen, (wie maakte de meeste aanvallen met belangrijke balansverstoringen) Als dat ook gelijk is wordt er ten derde gekeken naar activiteit (de aanvallen die geen belangrijke balansverstoringen hebben opgeleverd) en mocht zelfs dat nog gelijk zijn, dan wordt er nog naar het positief judo gekeken (wie had de meeste aanvallende intenties)

 

HIKIWAKE Gelijkspel, dit komt alleen voor in de teamwedstrijden waarbij een wedstrijd gelijk is geindigd. In dat geval vindt er geen HANTEI plaats, maar wordt een gelijkspel toegepast.

 

KINSA Dit wordt nooit gezegd, maar het is toch een veelgehoorde term. Dit zijn de onzichtbare score’s. bijvoorbeeld een judoka maakt een werpactie waarbij zijn tegenstander valt, maar wel dusdanig dat het net geen score oplevert, deze net niet score’s worden aangemerkt als zijnde KINSA’S, die later bij een HANTEI weer belangrijk kunnen zijn.

 

SOGO-GACHI Samengestelde overwinning, dit komt alleen voor als een judoka al een waza-ari heeft gescoord, en zijn tegenstander loopt voor de derde keer tegen een shido op. Er wordt dan bij het aanwijzen van de winnaar SOGO-GACHI gezegd.

 

KIKEN-GACHI Overwinning door terugtrekking, dit wordt gezegd als een judoka zijn tegenstander opgeeft door bijvoorbeeld een blessure, let wel afkloppen hoort hier dus niet bij. Er wordt dan bij het aanwijzen van de winnaar KIKEN-GACHI gezegd.

 

FUSEN-GACHI Overwinning door het niet komen opdagen van de tegenstander, de judoka staat hierbij alleen op de mat, en wordt aangewezen als winnaar door de scheidsrechter waarbij de scheidsrechter FUSEN-GACHI.

 

KACHI Winnaar, de scheidsrechter wijst de winnaar aan, KACHI wordt niet gezegd hierbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s