ukemi judoTerwijl iedereen een aangeboren angst heeft om te vallen, leren de meeste krijgskunstenaars valtechnieken als eerste. Niet alleen om verwondingen te voorkomen maar ook om beter de overgang van staande naar de grond technieken uit te kunnen voeren.
In alle culturen is de meest voorkomende angst de angst om te vallen. Gedragsonderzoek heeft vastgesteld dat de baby’s met slechts twee natuurlijke angsten geboren worden. De eerste is de angst voor bepaalde geluiden en de tweede is de angst om te vallen. In de loop van het leven ontwikkelen de mensen meer angsten. Velen kunnen kritieke problemen worden die het normale functioneren in het leven in de weg staan. De meeste mensen overwinnen hun angsten en leren hoe ze ermee op een goede manier kunnen leven.
Het leren om de valangst te overwinnen kan een belangrijke versterking van het zelfvertrouwen geven. Dat zal vaak helpen om beter met andere angsten om te kunnen gaan. Sport activiteiten zijn hier een goed hulpmiddel voor. Bijvoorbeeld: gymnastiek, voetbal, volleybal skateboarden, ed.

Geen sport activiteit behandelt de angst om te vallen zo direct en positief als judo en sommige jiujutsu systemen. De “ukemi”-valtechnieken zijn net zo belangrijk voor de beginners als voor degenen die de sport elke dag beoefenen. Jigoro Kano, de stichter van Judo, verklaart het belang van ukemi op deze manier:

“Zoals ik vaker heb gezegd: als men het haat om te worden gegooit, kan men niet verwachten om Judo te kunnen beheersen. Door keer op keer gegooit te worden, moet men wel leren hoe je het vallen kunt incasseren en de angst kan overwinnen. Dan zal men niet bang zijn om aangevallen te worden en zal men zelf het initiatief in een aanval kunnen nemen. Alleen door deze manier van trainen te gebruiken, kan men echte judo-technieken leren.”

Het traditionele systeem van de Judo opleiding is het leren van eenvoudige naar moeilijkere bewegingen. Elke persoon zal met zijn of haar eigen snelheid vorderen. De val- en roltechnieken zijn een belangrijk onderdeel bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, coordinatie en controle. Dit is de eerste stap naar meer intense en moeilijkere technieken en dat is de bedoeling van de Ukemi. Daag jezelf uit door verschillende manieren om te vallen te oefenen. Denk aan de veiligheid en je kan met ontspanning (en zonder blessures) van Judo genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s