Judo en Osteoporosepreventie.

Een recent Judo onderzoek St. Maartenskliniek krijgt nu internationale aandacht .Met een wetenschappelijke publicatie over valtechnieken voor mensen met osteoporose heeft Brenda Groen (onderzoekster van de St. Maartenskliniek) met haar collega’s internationale aandacht gekregen. In alle grote kranten in de wereld werdt dit Nederlandse onderzoek genoemd.
Onderzocht werd of het veilig is om mensen met osteoporose valtechnieken aan te leren die gebaseerd zijn op Judo.
Het onderzoek richtte zich op de manier van vallen. Wanneer een val wordt omgezet in een rolbeweging, is de kans op een botbreuk aanmerkelijk kleiner.

Het aanleren van judovaltechnieken kan oudere mensen met botontkalking helpen om hun val te leren breken
In het onderzoek werden judo valtechnieken getest waarbij de val wordt omgezet in een rolbeweging doordat de persoon zijn romp en nek buigt en draait. Eerder onderzoek toont aan dat deze manier van een val breken de kans op botbreuken vermindert.

Ouderen zijn in staat om deze valtechnieken aan te leren. “Judotechnieken kunnen de impact op de heup bij een valpartij aanzienlijk verminderen. Daarmee zouden deze judotechnieken heupfracturen bij mensen met osteoporose kunnen voorkomen.”

We kunnen er vooral zelf heel veel aan doen om onze botten sterk en gezond te houden. Als u al last hebt van osteoporose, kunnen de preventieve maatregelen helpen uw botten te beschermen tegen verdere verzwakking.
Osteoporosepreventie (dus het voorkómen van deze ziekte) gaat iedereen aan.

– Bent u onder de 30 jaar, dan is het belangrijk om sterke botten op te bouwen. Met sport en nu en zeker Judo zorg je voor een opbouw van sterke botten.

– Bent u boven de 30 jaar, dan is het zaak uw botten stevig te houden en het verlies van botmassa tot een minimum te beperkten. Sport of beweeg je dan niet of weinig dan loop je meer risico botmassa te verliezen.

– Elke vorm van lichaamsbeweging waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast, is zinvol.

Dus ook daarom, kom naar Judo vereniging KoWaRo in Stadskanaal!

Bron: Sint Maartenskliniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s