Op 1 januari 2009 zal ook de JBN de gewijzigde wedstrijdregels  invoeren. Om Judo interessanter, uitdagender en leuker te maken (voor de sporters en het publiek) is besloten tot deze wijzigingen. Ook wordt het zogenaamde “negatieve judo” nu anders bestraft.

ne-waza betreft een grondgevecht

Afschaffen koka: Dit betekent dat voor een aantal situaties waar voorheen een koka-, nu een yuko gegeven zal worden. Het moeten dan wel landingen/situaties zijn die voorheen tussen de koka en yuko landingen in zaten.De echte duidelijke koka-landingen, (dus een landing op alleen maar bil, dijbeen of schoudertop en dus niets meer) worden dus geen yuko. Een landing op bil en dan iets meer naar rug of naar zij geland, worden dus wel yuko.    nage-waza betreft een werptechniek

   osaekomi-waza betreft een houdgreeptechniek


Shido: De eerste shido resulteert nu alleen in een waarschuwing, ook in de golden score. De tweede shido resulteert direct in een yuko voor de tegenstander.


 

het pictogram geeft aan wie in welke situatie de straf krijgt

Stringenter straffen bij negatief judo:De arbitrage zal stringenter straffen bij het negatieve judo waarbij voornamelijk genoemd wordt:
– Het vermijden en blokkeren van kumi kata;
– Het maken van zogenaamde schijnaanvallen;
– Het (diep) gehoekt voorovergebogen staan en afhouden.

Het vastpakken van de broekspijp wordt direct bestraft met shido. Ook al volgt direct een actie/aanval en wordt de tegenstander door die actie geworpen.

In de onderstaande presentatie wordt een overzicht gegeven van de wijzigingen en de daarmee gepaard gaande gevolgen.

kumi-kata betreft de manier van vastpakken

Er worden ook strengere eisen aan de maat van een judopak gesteld. Als je pak niet aan de eisen voldoet kun je gediskwalificeerd worden (hansokumake). Er is zelfs een speciaal gereedschap ontwikkeld om al deze maten te kunnen controleren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s